Polupani lončići 3

Izvinjavam se što juče nisam postavila tekst, ali nisam stigla bukvalno ni minut vremena da uhvatim da bih uspela to da uradim. Ali, zato danas evo novog teksta.

Pored onih redovnih smešnih ili sramotnih izjava, mislim da je većina vas čula i kad neko priča u snu. To su uglavnom najsmešnije priče, s obzirom da se ne dešavaju u budnom stanju i da osoba koja to izgovara uglavnom nema pojma o tome. U ovom tekstu pisaću o izjavama i delima koje smo često imali u snu porodično.

Prvi i nepobedivi je Goran, s obzirom da on mesečari i često ima običaj da ustane iz kreveta u sred noći i šeta po kući radeći ko zna šta. Jedno od boljih njegovih mesečarenja je bilo kad je bio mali, imao je oko četiri godine i mislio je da je ustao da ode do toaleta. Međutim, nije otišao. Ostao je u sobi, podigao stolnjak na stoliću i, na mamino i tatino zaprepašćenje, piškio na sto. Najgore od svega je to što nisu smeli da ga probude, da se ne bi uplašio, udario i slično. On se posle ovakvih događaja istih uopšte ne seća.

Posle njega, jedan od pobednika pričanja u snu je Stevan. Mislim da je najbolja stvar koju je izjavio bilo kada je padao u san, a pričao sa mnom i rekao: „Ti to sve potiskuješ u sebe i onda ti se to manifestuje kroz punjač za telefon…“, na šta sam ja ostala u šoku. Takođe, imao je trenutke kad me budi u sedam sati ujutru i traži ljubimca. Kakvog ljubimca je tražio i za šta mu je trebao nikada nisam saznala. Pored toga, često ume da priča sa mnom kao da je potpuno buden, čak sedi i gleda u mene, a posle pola sata ne zna da je i bio budan, niti bilo šta izgovarao.

U porodici imamo i onih agresivnih, koji pobesne kada ih budimo. To su mama i Dušica. Mama je jednom tetku šutnula kad je budila, mi smo iz tog događaja naučili da joj ne prilazimo kad je budimo, tako da otada udarac mogu da dobiju samo neupućeni. Tako je i kum prošao sa buđenjem Dušice, kada su, iz razloga što ona ne može da se probudi ujutru ni pored alarma, njih trojica sedeli kod njih u stanu, dok je ona spavala, da bi mogli ujutru da je probude. Onaj ko je budio, dobio je po nosu.

Keka i ja imamo najveću istoriju spavanja sedeći i na raznim nenormalnim mestima. Tako sam ja, kad sam bila dete, spavala hodajući, što mi je, naravno, bilo dovoljno za naredna četiri dana. I dan-danas umem da ne spavam danima, a onda se, čak i stojeći onesvestim na nekoliko minuta, a onda mi je to dovoljno za narednih nekoliko dana. Keka je, s druge strane, jednom zaspala sa kafom i cigaretom u ruci. To se često prepričava, kad god zaspi u nekoj neuobičajenoj pozi.

Deda je nekako najstrašniji od svih, jer on u snu vrišti i viče histerično, tako da one koji se nađu u blizini veoma često ume da isprestravljuje. Takođe, deda u budnom stanju natuca mađarski, tj. priča, ali ne zna baš savršeno. Uz to, Goran nemački ne zna ni toliko. Zna da pročita i da to zvuči kao kineski i to je to od njega. Međutim, u snu su deda i Goran, s obzirom da su jedno vreme spavali u istoj sobi, pričali tako što je deda govorio na mađarskom, a Goran odgovarao na nemačkom, toliko tečno da smo ostali bez teksta. Kasnije, naravno, ni jedan ni drugi nisu znali da ponove bilo šta što su u snu pričali.

Tata je po pitanju spavanja bio gori ranije, tada je pričao u snu i govorio bukvalno sve što je radio u toku tog dana. Sada jedino ne može da zaspi ako neko priča, gori svetlo ili, slučajno, neko diše. Takođe, probudi se čim neko kroči u sobu.

To je ukratko, pored Helene koja zaspi na kuhinjskom stolu, naslonu od kreveta, kupatilu i slično i Anđele, koja padne s kreveta i nastavi da spava sa glavom na stolici, a ostatkom tela na podu, većina naših dogodovština iz usnulog stanja.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s